Duurzaam > materialen

Vaak wordt gedacht dat ‘duurzaam’ vooral betekent dat iets lang meegaat. Maar dat is niet voldoende. Het impliceert dat je er met zuinig zijn wel komt. Wij zien duurzaamheid liever als iets waarmee je uitdrukt dat je zo zorgvuldig mogelijk omgaat met de aanwezige middelen. Dat je iets bouwt dat niet alleen nu, maar ook in de toekomst veel waarde heeft. Dat betekend dat je nu anders om moet gaan met de middelen die je hebt. Niet ‘minder slecht’ doen, maar ‘in een keer goed’.

Barli heeft een manier van bouwen ontwikkeld die helemaal op deze gedachte is gebaseerd. Er wordt zoveel als mogelijk met hernieuwbare grondstoffen gewerkt die een minimale milieubelasting hebben. Nagenoeg alle onderdelen worden in de fabriek samengesteld tot prefab elementen. Zo wordt er minder afval geproduceerd en het afval dat ontstaat wordt ter plaatse zo veel mogelijk hergebruikt. Door de slimme aanpak zijn er circa 30% minder vervoersbewegingen nodig om dit huis te maken dan wanneer alle materialen pas op de bouwplaats in elkaar worden gezet. Bovendien is de kans op fouten veel kleiner; we weten namelijk al vooraf dat alle onderdelen perfect in elkaar passen.

Wanden en verdiepingsvloeren worden gemaakt van duurzaam geproduceerd naaldhout met FSC-keurmerk. Het gebruik van beton hebben we tot een minimum teruggebracht; alleen de fundering, begane grondvloer en dekvloeren zijn van beton. De binnenwanden worden afgewerkt met beplating van Rogips, dat minder milieubelastend is dan gewone gipsplaten; kwalitatief is het net zo goed.

Voor de gevels hebben we een aantal afwerkingen bedacht die met weinig materiaal hun functie vervullen. Dat is een van de redenen waarom we geen baksteen hebben gekozen (maar het kan natuurlijk wel). Een ander doel dat we onszelf gesteld hebben is dat ze stuk voor stuk een bijzonder gevel opleveren. Zonder af te doen aan onze duurzaamheidsgedachte.

in techniek