‘Niet alleen voor de pionier-particulier’

Ernstjan Cornelis in gesprek

Een interview met Ernstjan Cornelis, Directeur uitvoering en financiën atelier PRO architekten tijdens de Amsterdamse zelfbouwmarkt in de Houthaven, Amsterdam.

Een rij verkleumde en toch zeer enthousiaste mensen. Ze staan er al een aantal dagen hoor ik. Nee, het is niet de nieuwste iPhone die hier straks in de verkoop gaat. Dit is de Amsterdamse zelfbouwmarkt op Strand-West in de Houthaven, speciaal voor (Collectief) Particulier Opdrachtgeverschap.

Vandaag gaan er 69 vrije kavels in de verkoop. In de rij voor een kavel en misschien een architect. Voor mij stopt een bakfiets vol koffie en thee. ‘Hier, neem lekker een warme koffie en neem ook gelijk mijn folder, want ik ben de architect die u zoekt voor het ontwerpen van uw droomhuis’. Ze kijkt opgewekt.

Van alle mensen hier ben ik juist niet degene die op zoek is naar kavel of huis. Ik ben op zoek naar één van de vele aanwezige architecten. Daar zie ik architect Ernstjan Cornelis staan, directielid van het Haagse architectenbureau atelier PRO architekten. Met veel enthousiasme wijst hij naar de poster van Slimhus; een slim en snel te bouwen huis voor een lage prijs. ‘Het idee ontstond terwijl ik langs een aantal lege kavels fietste in het centrum van Den Haag. Waarom zijn deze holle kiezen nog steeds niet gevuld?! Hier ligt een kans om het straatbeeld te versterken met particuliere initiatieven!’

Ernstjan neemt een korte pauze voor mijn volgende vragen. Met zijn armen losjes over elkaar heen geslagen, ziet hij er ontspannen uit. Samen kijken we naar zijn stand waar een nieuwsgierige bezoeker speelt met de knalblauwe zelfbouw blokken van de maquette. ‘Het idee ontstond dus op de fiets?’. Lachend. ‘Het idee voor het Slimhus is ontstaan doordat we merkten dat de manier van wonen sterk aan het veranderen is. De meeste woningen spelen hier nog steeds niet op in. Steeds vaker beschouwen mensen niet de woonkamer maar juist de keukentafel als het hart van hun woning. Waar anders lees je prettiger de krant, eet je met vrienden of rond je nog even je werk af op je tablet of laptop?’

‘Slim-Huus?’ Wat betekent dat eigenlijk? ‘Nee’, doet Ernstjan voor, ‘het is hooés. Hij tuit zijn lippen. ‘Het is een ‘slimme’ flexibele woonmodule’ vervolgt hij. Bijna overal in te passen. ‘Daarnaast is het een ’smalle’ woning. Twee keer slim dus. ‘Hus’ is Deens voor huis, de woningen zijn van hout. Ons bureau kent Scandinavische invloeden. Door te werken met houtskeletbouw zijn deze huizen relatief goedkoop en snel te bouwen. Vandaar dus van alle kanten een Slimhus!’

‘Een compact, slim huis voor in de stad. Wie gaat er in wonen?’ Hij vervolgt zijn verhaal ‘In onze zoektocht werd duidelijk dat de nu beschikbare huizen vaak onbereikbaar zijn voor starters of mensen die in hun eentje een huis moeten bekostigen. Ze vallen net tussen wal en schip nu de banken niet zo happig meer zijn op het verstrekken van hypotheken. Het was voor ons de uitdaging om daarop een antwoord te vinden. Bij ons kun je al instappen vanaf €110.000 inclusief BTW, exclusief grond. Daarvoor krijg je ook nog eens een huis waarbij echt iets te kiezen valt. Het gaat veel verder dan alleen mogen bepalen of de deur links of rechts komt. Wil je een stoere stalen gevel? Dat kan.’

Het enthousiasme van de Haagse architect werkt aanstekelijk. Mag ik als particulier zelf ontwerpen? ‘Ik wil ook wel z’n Slimhus! Oke, Ik neem de schetspen in de hand, maar wat dan?’ ‘Het is jouw idee dat wij gaan uitwerken. Je hebt een aanzienlijke keuzevrijheid in de gevel en de rangschikking van de ruimtes.’ Ernstjan ziet de lichte paniek op mijn gezicht en kijkt me bemoedigend aan. ‘Een Slimhus is niet alleen voor de pionier-particulier! Wij hebben jarenlange ervaring in de woningbouw. Wij begeleiden je en houden tegelijkertijd de regie in handen. Op deze manier realiseer jij je droomhuis en zorgen wij ervoor dat jouw Slimhus de omgeving respecteert.’

Om ons heen heeft zich in de tussentijd een groepje mensen verzameld. Ze luisteren aandachtig en knikken kritisch ja en nee. ‘Zo’n traject waarin je zelf mee ontwerpt zal wel lang duren.’ Hij schudt van nee. ‘Bij traditionele bouwmethoden zit er al gauw een jaar of twee tussen de start van een ontwerp en de uiteindelijke oplevering. Voor Slimhus geldt dit niet.’ Hij legt uit dat het casco van de woningen uit gaat van seriebouw, ontwikkeld in samenwerking met een zeer betrouwbare fabrikant, VDM woningen. Vanaf het startschot is het Slimhus al binnen 6 maanden bewoonbaar! Ik zie mezelf morgen al de uitnodigingen versturen voor mijn housewarming in mijn zelfontworpen Slimhus met mooie glimmende sculpturale gevel.

Valt er nog meer te zeggen over dit bijna wonderbaarlijke slimme huis? Het ons omringende groepje begint meerdere vragen tegelijkertijd af te vuren. Ik doe een stap achteruit. Nog even luister ik naar de verdere uitleg van het Slimhus concept. Ernstjan knikt naar mij, ik zwaai, bedank en verlaat de stand. Een man met een bijzondere bril schiet me aan; ‘Heeft u nog interesse in onze folder? Ik kijk naar de stapel folders in mijn hand met daartussen één opvallende sticker: www.slimhus.nl.

 

in ontwerp, over ons