Je hele huis automatiseren: Domotica enzo

Bij een echt Slimhus hoort natuurlijk ook slimme domotica. Want wie zijn eigen huis helemaal zelf kan indelen wil natuurlijk ook wat anders aan de wand dan dat doorsnee (detonerende) opbouwschakelmateriaal van de dichtstbijzijnde zelfbouwmarkt. En als we toch bezig zijn: laten we Slimhus direct aansluiten op het Smart-Grid met glasvezel tot aan de voordeur. Dat maakt het leven makkelijker. Wanneer je nu denkt ‘domoti-wat?’ klik dan even hier voor wat uitleg en lees dan verder.

Op het gebied van domotica zijn ontzettend veel producten te koop, voor ontzettend veel verschillende toepassingen. Beveiliging en verlichting ligt voor de hand, maar inmiddels kan ook keukenapparatuur, klimaatregeling, energiemonitoring en sanitair (terwijl je naar huis rijdt alvast het bad laten vollopen!) aangesloten worden op je persoonlijke huis-automatiseringssysteem. En het mooie is: met de komst van wifi kunnen we dit systeem (eventueel op afstand) gemakkelijk bedienen met onze smartphone of tablet. We hebben twee voorbeeld producten hieronder uitgelicht.

Na de slimme meter -waarmee (decentraal) meer inzicht te krijgen is in je energieverbruik en eventueel ook je energieproductie (denk PV cellen, denk zonneboilers, denk kleine windmolens)- is er nu ook de slimme thermostaat. Misschien heb je ‘m al eens bij DWDD voorbij zien komen want dit hebbeding is hot. ‘Nest’ heet ‘ie, en je kunt ‘m met je smartphone bedienen.

Hij ‘leert’ terwijl je ‘m gebruikt en bovenal: hij ziet er erg goed uit. Wel jammer: hij is nog niet in Nederland te koop, en in de USA inmiddels uitverkocht tot begin 2012. Wij hebben ons ingeschreven voor de nieuwsbrief, want onze thermostaat is dringend aan vervanging toe… Zie voor een uitleg de aflevering van DWDD op 08.11.2011, vanaf 06:45 een gesprek met Alexander Klöpping, Erik Meijer en Matthijs van Nieuwkerk.

Nog zo’n handig apparaat is de HomeWizard. Dit is een klein wit kastje dat communiceert met reeds bestaande apparatuur in je huis – bijvoorbeeld de draadloze lichtschakelaars van KlikAanKlikUit.

Het HomeWizard-kastje maakt het mogelijk om al die apparaten met je iPhone, iPod touch of iPad te bedienen. Zo kun je vanuit je broekzak de lampen aan en uit doen, je energieverbruik bijhouden en op afstand je windmeter uitlezen (voor de fanatieke watersporters onder ons). Simpel te bedienen en installeren, zonder elektricien. Bekijk dit filmpje voor een introductie.

Mooi spul. En je kunt het helemaal zelf bepalen – jouw Slimhus, jouw stopcontacten. Maar mocht dit toch te ‘early’ voor je zijn: het schijnt dat het elegante jaren ’30 bakeliet schakelmateriaal weer helemaal terug komt. Met nostalgische draai- en wipschakelaars, verkrijgbaar in zwart (of wit!).

in inspiratie & leesvoer, techniek